Subtiele manipulatie met de Buienradar App

Herken jij ook de subtiele manipulatie die wordt toegepast bij de Buienradar app?

In dit blogbericht laat ik je zien wat de Buienradar app je aan advertenties voorschotelt en hoe ze proberen je te laten drukken/klikken op de advertenties.

Wat voorn weer verwachten we vandaag of morgen is een dagelijkse vraag voor vele Nederlanders in ons mooie kikkerlandje. Tegenwoordig kunnen we dat direct opvragen als we dat willen. Via verschillende websites en Apple-apps of Android-apps op je telefoon kun je eenvoudig én direct het weer en de weersvoorspelling bekijken. Is dat niet ideaal!?

Inderdaad ideaal, maar niet alleen voor de gebruiker van dit soort apps. Wat dacht je van de marketeers, de reclamemakers en ontwikkelaars van deze handige apps. Via de reclames in deze apps valt er (veel) geld te verdienen. Dat blijkt wel omdat ik regelmatig zie in bepaalde apps dat het kopen van de app (lees: reclame vrijmaken) een beetje weggestopt in de app zit.

Weerapps en reclame

Zelf gebruik ik op mijn Samsung A5 mobiel (Android) voor de weersvoorspelling naast de Transparante klok en weer app vooral de Buienradar app. Meestal gebruik ik het om te beoordelen of het “verantwoord” is om op de fiets naar mijn werk te gaan..

Uiteraard verdienen vele apps ontwikkelaars geld aan de advertenties die worden weergegeven in deze apps. Veel apps hebben de mogelijkheid om de advertenties weg te kopen door een kleine bijdrage. Ook zijn er veel apps die alleen maar of juiste hun verdienmodel hebben op basis van die advertenties. Zo zijn er ook apps waarvan je bijna ziek wordt van de hoeveelheid advertenties die getoond worden. De één nog irritanter dan de ander. Soms moet je 5 seconden naar een advertentiefilmpje kijken voordat je verder kan! Die apps verdwijnen snel van mijn smartphone.

De Buienrader app

Zoals ik al hiervoor schreef gebruik ik meestal de Buienrader app om in één oogopslag te kunnen zien of het de komende uren (dag) droog blijft. Of ik kijk wanneer het regent en hoeveel (tegen)wind er staat. Dat is dan weer bepalend voor mijn keus om wel of niet met de fiets naar het werk te gaan of de auto te pakken.

Telkens als ik mijn Buienrader app open merk ik dat bepaalde advertenties later komen en sommige zelfs als eerste in beeld komen. Vaak is het zo dat de eerste advertentie verschijnt direct onder het radarbeeld en het neerslaghoeveelheid gedeelte. Zie onderstaande afbeelding.

Als je vervolgens verder naar beneden scrolt dan kun je ook nog kiezen voor “Meer uren“. Dan krijg je een overzicht van totaal 24 uur te zien.

Wat mij echter opvalt is dat het vaak zo is dat net voordat je op “Meer uren” wilt drukken/klikken dat juist dan de advertentie verschijnt waardoor je heel makkelijk “per ongeluk” op de advertentie drukt/klikt.

Ook hebben ze de tekst zo klein gemaakt dat je eenvoudig de “fout” zou kunnen maken. Het zijn natuurlijk allemaal manieren om inkomsten te genereren, maar of het nou zo overduidelijk manipulatief moet, dat vraag ik me wel af.

Bekijk ook maar even onderstaande video van de opname van mijn Buienrader app en wat vinden jullie van deze subtiele manipulatie.

Als je daar zin in hebt laat dan je reactie hier achter, bedankt!

0 Comments